Den som organiserer - og liker det. Inger Lise mener at alle har en kreativ side, også de som bruker store deler av dagen ved en kontorpult. Å være menneske er å være kreativ. Hun bruker strikking for å koble av, og liker å lage klær i yndlingsfarven rosa. Hun anser seg for å være en nybegynner, og vil helst strikke enkle mønster som får henne til å føle at hun mestrer det. 


”La ting ta den tiden det tar”

 


Den ansvarsfulle som får ting til å skje ved å ta ansvar og gjennomføre planer. Hun følger med på strikkeblogger og henter inspirasjon fra hele verden. Selv har hun strikket i mange år, og mestrer de fleste teknikker med glans. Og må ha med seg strikketøyet når hun drar på hytta på fjellet.

"Det enkle er ofte det beste" 

Den som passer på familien og tar vare på alle. Hun mener vi alle trenger noe å se frem til i hverdagen, hun skaper derfor  ”koseøyeblikk” som alle kan ta med seg på veien gjennom livet. Familien kommer først, og hun er alltid kreativ når det gjelder å finne på nye hobbyprosjekt. 

"Det perfekte i det uperfekte"


 

Da helsesekretæren, juristen og pensjonisten bestemte seg for å starte garnbutikk
En dag jeg stakk innom mine foreldre som bor et steinkast unna hadde mamma laget disse utrolige nissene. Litt frekke, med personlighet og godt håndverk. Disse nissene var så bra hvorfor kan vi ikke prøve å selge dem? Da dukket ideen opp om å prøve å delta på en julemesse. På den tiden hadde storesøster og jurist Inger Lise lært seg å hekle, og etter hvert å strikke, i en alder av 35 år. Lillesøster og legesekretær Anne Lene var allerede en habil strikkere. Det samme var Marianne som er vår mellomste søster. Vi kunne derfor stille opp på vår første julemesse, Orkdalsmessa med egenlagde produkter i 2009. Vi lagde både produkter i drivved, stoff og garn, med en felles enighet om å aldri lage produkter i gule farger! Godt håndverk var en selvfølge, men utseende på produktene skulle gjerne være tilfeldig, samtidig som vi fikk utløp for vår kreativitet. Etter hvert startet vi et aksjeselskap som het Jentan på landet, og deltok på flere messer og marked. Vi levde på de gode tilbakemeldingene vi fikk og mange ga uttrykk for at de likte konseptet vårt med fargesammensetninger og materialer. Det var denne responsen vi levde på resten av året, og som ga oss driv til å fortsette.

Men etterhvert ble vi innhentet av knapphetsressursen TID. Følelsen av knapphet på tid gjorde at vi stresset med å få satt av tid til å være kreativ. Vi fikk ikke fullført, og istedenfor at det vi holdt på med, ble en glede, ble det et stress for å få laget nok produkter. Vi startet derfor en søken etter drømmen om å få være kreativ uten at vi følte at tiden var en hindring. Det vi så var at tiden var en gledesdreper, den drepte gleden ved å sette seg ned å lage et produkt eller drive håndverk. Kreativitet behøver god tid – tid til å dyrkes, skapes og nytes. Denne innsikten fikk oss til å se på våre egne liv, og når vi kunne tillate oss å sette oss ned å være kreative.

Problemet var at vi følte at vi ikke kunne sette ned tempoet fordi alt rundt oss var basert på at tid er en knapphetsressurs. I våre stillinger som legesekretær og jurist, og til og med som pensjonist, er det som i så mange andre jobber et krav om å at man skal jobbe effektivt, smart og rekke mest mulig. Sammen med behovet for å rekke mest mulig også i løpet av fritiden, ble det umulig å se hvordan vi skulle klare å skape oss et rom for å være kreativ. Vi måtte seriøst vurdere om vi kunne ha dette som et levebrød istedenfor en fritidssyssel. Eller om vi skulle legge ned Jentan på landet.

En dag dukket det plutselig opp en mulighet for å starte en butikk, og tanken om å gjøre dette til et levebrød ble mulig. Det var en ekstremt skummel og utfordrende tanke, og avgjørelsen innebar mange tanker om å våge, om å følge drømmen, om å leve i komfortsonen. Vi skal være ærlige og innrømme at det var like før vi lot muligheten gå fra oss basert på tanker om var vi dyktige nok, kunne vi nok, vi hadde aldri gjort dette før.

Vendepunktet kom under en middag der familien var samlet, og en av familiemedlemmene sa følgende: ”man angrer ikke på det man har gjort, men på det man aldri torde å gjøre”. Etter å ha gått en runde med oss selv og våre familier bestemte vi oss for å gripe muligheten for å ta tiden tilbake. Vi startet virksomheten MadeByYou, laget av deg, fordi det er der gleden og stoltheten skal ligge uansett ferdighetsnivå og erfaring. På veien fra avgjørelsen var tatt frem til i dag når drømmen har realisert seg til noe konkret og håndfast, har vi møtt mange gode hjelpere. Årsaken til at butikken ble en garnbutikk og ikke en hvilken som helst annen butikk, var at vi møtte mennesker som ønsket det samme som oss. Vi fant mennesker som strikket fordi det ga dem en beroligende effekt, de strikket fordi det er langsomt, de strikket fordi strikkingens sanne glede ligger i handlingen og ikke i det ferdige produktet. Vi traff også mennesker som var opptatt av opprinnelse, historier og det fellesskapet garn og håndverk gir. Det har gitt oss en bekreftelse på at vi er på rett spor. Kampen har startet, og vi ruster oss med pinner og en forståelse av hva vi som mennesker trenger.

”Det eneste som er sikkert, er at alt forandrer seg. Forandringstakten øker, den som vil henge med, må sette opp farten. Det er dagens budskap. Det kan være nyttig og minne om at våre grunnleggende behov aldri forandrer seg. Det er behovet for å bli sett og verdsatt. Det er behovet for å høre til, for nærhet og omsorg, for litt kjærlighet. Det er det bare langsomheten i mellommenneskelige relasjoner som kan gi. Skal vi mestre forandringene, må vi derfor pleie langsomheten og ettertanken. Deri ligger den egentlige fornyelsen. ” Filosof- og idehistoriker Guttorm Fløistad

Vi tror ikke at vi kan revolusjonere verden, men vi tror at vi kan gi et bidrag til å leve litt langsommere. Velkommen til vårt lille univers, som vi skal bygge. Og vi håper du har lyst til å være med.

Hilsen MadeByYou v/ Inger Lise Neeraas

Webdesign og foto: Emilie Neeraas / Combine.
Nettbutikk utviklet av Netpower